27 Ιουλ 2009

Επεισόδια μεταξύ αριστερών και ακροδεξιών «περιπόλων» στους δρόμους ιταλικής πόλης


Πέντε τραυματίες και δύο συλλήψεις ήταν το αποτέλεσμα των επεισοδίων μεταξύ μελών αριστερής οργάνωσης και ακροδεξιάς «περιπόλου» στην ιταλική πόλη Μάσα της Τοσκάνης. Τα γεγονότα επανέφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση για το σχέδιο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι να θεσμοθετήσει περιπολίες πολιτών για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου, όταν μέλη της οργάνωσης «Αντιφασιστική Προλεταριακή Περίπολος» συνάντησε μέλη της δεξιάς «SSS», οργάνωσης που έχει ξεκινήσει να περιπολεί, ενώ ο σχετικός νόμος δεν έχει εγκριθεί ακόμη.

Έπειτα από βαριές κουβέντες εκατέρωθεν, «ρωμαϊκούς χαιρετισμούς» (χειρονομία με τεντωμένο το χέρι και την παλάμη ανοιχτή προς τα κάτω, συνδεδεμένη με νεοφασιστικές οργανώσεις στην Ευρώπη), ηχηρή απαγγελία του Ύμνου της Ρώμης και μερικές καρέκλες που εκσφενδονίζονταν από το πουθενά, οι παριστάμενοι δεν άργησαν να πιαστούν στα χέρια.

Σύμφωνα με την ιταλική Repubblica, η αστυνομία επενέβη και συνέλαβε δύο ηγέτες της αριστερής οργάνωσης, ενώ κατά τη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκαν πέντε άτομα.

Εξαιτίας των επεισοδίων, την Κυριακή σημειώθηκε δίωρος αποκλεισμός του σταθμού της πόλης και πραγματοποιήθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στην περιοχή.

Τα γεγονότα επανέφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση για τις περιπόλους πολιτών που προτίθεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι: Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, και με την υποστήριξη της Λέγκας του Βορρά, άοπλοι πολίτες θα μπορούν να σχηματίζουν περιπόλους και να βοηθούν αστυνομία και στρατό στους δρόμους.

Το σχέδιο, που δεν έχει ακόμη ισχύ νόμου και πρέπει να περάσει πρώτα από το ιταλικό κοινοβούλιο, συναντά την αντίθεση της αριστερής αντιπολίτευσης και οργανώσεων ατομικών δικαιωμάτων, που φοβούνται έξαρση της βίας και φυλετικές διακρίσεις.

πηγή:www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1036956&lngDtrID=245

http://isole.ecn.org/antifa/article/2735/massa-ronda-con-rissa
http://iltirreno.gelocal.it/multimedia/home/7028269/1 (φωτογραφίες)