10 Φεβ 2009

Δολοφονία ακτιβιστών στη Ρωσία

Εν ψυχρώ δολοφονήθηκαν στις 19/01/09 δύο ακτιβιστές στο κέντρο της Μόσχας από επαγγελματία δολοφόνο. Ο δικηγόρος Stanislaw Markelow, ο οποίος αναλάμβανε την υπεράσπιση «λεπτών υποθέσεων» για το ρωσικό κράτος , καθώς και η φίλη του Anastasia Barburowa-δημοσιογράφος- την στιγμή που περπατούσαν μαζί στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας δέχτηκαν πυροβολισμούς στο κεφάλι. Ο τρόπος της δολοφονίας τους δείχνει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για επαγγελματίες εκτελεστές.

Ο Markelow ήταν ενεργό μέλος του αναρχικού και οικολογικού κινήματος της δεκαετίας του 90, πριν γίνει ένας από τους πιο γνωστούς δικηγόρους στη Ρωσία. Υπερασπίστηκε πολλούς ανθρώπους, όπως αναρχικούς και θύματα του πολέμου από την Τσετσενία.

Ήταν επίσης δικηγόρος της Annas Politkovskaya, γνωστή δημοσιογράφος που ασκούσε έντονη κριτική στο ρωσικό κράτος για τον πόλεμο στην Τσετσενία, καθώς και για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Politkovskaya δολοφονήθηκε το 2006 έξω από το διαμέρισμα της στη Μόσχα.

Η δολοφονία του Stanislaw Markelow και της Anastasia Barburowa, εκτιμάται πως σχετίζεται με την περίφημη υπόθεση του Juri Budanov. Το Μάρτιο του 2000 ο Budanov (συνταγματάρχης του ρωσικού στρατού) βίασε και σκότωσε τη 18χρονη Elza Kungajeva, από την Τσετενία. Ο Markelov ήταν ο δικηγόρος της οικογένειας της. Ο Budanov είχε αποφυλακιστεί 4 μέρες πριν τη δολοφονία.

Η Anastasia ήταν ακτιβίστρια με πλούσια δράση. Μία από τις τελευταίες δράσεις της ήταν η υπεράσπιση μιας φοιτητικής εστίας, στην οποία έμεναν φοιτητές από τις χώρες του Καυκάσου, καθώς και η συμμετοχή της στο οικολογικό κάμπινγκ του Sasov. Σκοτώθηκε πάνω στην προσπάθεια της να προστατεύσει τον Markelow.

ΠΗΓΗ

φωτογραφίες και ανταποκρίσεις από τις πορείες στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη, με αφορμή τις δολοφονίες: http://indymedia.nl/nl/2009/01/57211.shtml

Παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη και συμβολικός αποκλεισμός του
ρωσικού γενικού προξενείου