5 Δεκ 2008

Επιθέσεις σε μετανάστες στην Πάτρα

ΧΤΥΠΟΥΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕ ΣΙΔΕΡΟΛΟΣΤΟΥΣ
02/12/2008 01:33:00

Προβληματισμός επικρατεί στην Αστυνομία, αναφορικά με... απανωτά επεισόδια προχθές το βράδυ και θύματα πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για αγνώστους οι οποίοι επιτίθενται κυρίως με σιδηρολοστούς σε λαθρομετανάστες σε διάφορα σημεία της πόλης.

Το πρώτο περιστατικό πάντως δεν είχε θύμα κάποιον αλλοδαπό, αλλά έναν αστυνομικό, ο οποίος προσπαθούσε να ακινητοποιήσει δυο Αφγανούς στους Μύλους Αγίου Γεωργίου. Δυο άγνωστοι που επέβαιναν σε δίκυκλο πλησίασαν και με σιδηρολοστό, χτύπησαν τον αστυνομικό, από τον οποίο ζήτησαν φεύγοντας συγνώμη, καθώς στόχος τους ήταν οι αλλοδαποί και όχι ο αστυνομικός!

Λίγη ώρα αργότερα και σύμφωνα με καταγγελίες πάλι άγνωστοι που επέβαιναν σε δίκυκλο πλησίασαν λαθρομετανάστη τον οποίο χτύπησαν με σιδηρολοστό και εξαφανίστηκαν, ενώ η Τρίτη περίπτωση σημειώθηκε στην Αγία Σοφία, όπου τρεις άγνωστοι χτύπησαν έναν Αφγανό τον οποίο τραυμάτισαν και έφυγαν με αυτοκίνητο. Ο αλλοδαπός μάλιστα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου ενδέχεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Ο Διοικητής Ασφαλείας Πατρών Αθ. Νταβλούρος μιλώντας σε δημοσιογράφους σχολίασε ότι πρόκειται για θερμοκέφαλους, η δράση των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε εκτράχυνση της κατάστασης και προειδοποίησε ότι όποιος εντοπιστεί να κάνει ανάλογες πράξεις, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το νόμο.

http://www.patranews.gr/news.asp?ID=10968

Πάτρα: Επιθέσεις ακροδεξιών σε μετανάστες

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Επιθέσεις με σιδηρολοστούς κατά των μεταναστών της Πάτρας πραγματοποιούν τις τελευταίες ώρες άγνωστοι φασίστες και ακροδεξιά στοιχεία. Τρία άτομα έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής στα νοσοκομεία της περιοχής για περίθαλψη, ενώ από τη μανία των φασιστών δεν γλίτωσε κι ένας αστυνομικός, ο οποίος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού την ώρα που έλεγχε δύο μετανάστες σε κεντρικό σημείο της Πάτρας.

Οι άγνωστοι δράστες τον ξυλοκόπησαν, νομίζοντας ότι είναι φίλος των μεταναστών και όταν κατάλαβαν το λάθος τους του ζήτησαν συγγνώμη και εξαφανίστηκαν στους δρόμους της πόλης χρησιμοποιώντας μηχανή μεγάλου κυβισμού. Οι αντιρατσιστικές οργανώσεις της Πάτρας καταγγέλλουν ότι τη δράση των ακροδεξιών και φασιστικών στοιχείων, ενισχύουν με τη σιωπή τους διάφοροι τοπικοί παράγοντες και δήθεν αγανακτισμένοι πολίτες που επιθυμούν τη βίαιη απομάκρυνση όλων των μεταναστών από την περιοχή του λιμανιού.

«Το πρόβλημα των προσφύγων δεν λύνεται με την βία. Οι συγκεκριμένες επιθέσεις ντροπιάζουν την πόλη. Θα πρέπει άμεσα όλοι οι φορείς να τις καταδικάσουν και να απομονώσουν τα άτομα αυτά» -δήλωσε στην «Ε» ο Γιάννης Λάμπρου, μέλος της Κίνησης για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Προσφύγων. Κατήγγειλε ακόμα ότι στο λιμάνι της Πάτρας παρά τις διαμαρτυρίες λειτουργεί το κοντέινερ της ντροπής, όπου δεκάδες άνθρωποι στοιβάζονται σαν τα ζώα περιμένοντας την απέλασή τους.

Για τους ανήλικους μετανάστες της Πάτρας ενδιαφέρον έδειξε χθες και το αρμόδιο κλιμάκιο του ΟΗΕ που επισκέφθηκε την πόλη και είχε συνάντηση με τον τοπικό εισαγγελέα αλλά και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Λάμπρου κάλεσε την πολιτεία και τους κομματικούς παράγοντες της Αχαΐας να σκύψουν με ανθρωπιά στο πρόβλημα και να επιχειρήσουν τη λύση του με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Κίνηση για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Προσφύγων της Πάτρας αποκάλυψε στην «Ε» ότι οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς εξακολουθούν να είναι άθλιες και κατήγγειλε ότι ο Δήμος της Πάτρας υποβαθμίζει οργανωμένα την περιοχή.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/12/2008
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=79020500