2 Δεκ 2008

Σουηδία: Ναζιστικές πορείες και αντιφασιστικές δράσεις

Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου περίπου 50 με 70 νεοναζί διαδήλωσαν στη Λουντ (μια νοτιά πόλη που έζησε για ένα διάστημα ο βασιλιάς Κάρολος ΧΙΙ ο οποίος πολέμησε εναντίον της Ρωσίας,της Δανίας και της Πολωνίας.),απέναντι τους βρέθηκαν πάνω από 1000 αντιφασίστες/ριες και αντιρατσιστές/ριες που προσπάθησαν να εμποδίσουν την διεξαγωγή της πορείας μέσα από το κέντρο της πόλης.Η διαδήλωση είχε οργανωθεί από το Fria Nationalister Skåne οι οποίοι ,αντιγράφοντας τους Γερμανούς <<αυτόνομους>> νεοναζί ,ήταν ντυμένοι στα μαύρα με κουκούλες και κράταγαν ασπίδες.
Αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις είχαν καλέσει αντιδιαδήλωση με σκοπό να μπλοκάρουν την πορεία των νεοναζί και να τους εμποδίσουν να περάσουν μέσα από την πόλη,παράλληλα αντιφασίστες/ριες επιτέθηκαν με πέτρες και καπνογόνα στους μπάτσους και τους ναζί στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό,μέρος που θα ξεκίναγε η πορεία.
Τελικά όταν η πορεία ξεκίνησε ( με αρκετή καθυστέρηση) αν και περιτριγυρισμένη από εκατοντάδες μπάτσους δεν γλύτωσε τις επιθέσεις των αντιφασιστών που ακολουθούσαν,με καπνογόνα και πέτρες. Αφού τελικά ολοκλήρωσαν την διαδρομή τους (χωρίς μεγάλες απώλειες) έτρεξαν και μπήκαν σε ένα πούλμαν για να πάνε πίσω στο σταθμό και να φύγουν.


Στην Στοκχόλμη έγιναν δυο νεοναζιστικές διαδηλώσεις μια το πρωί από το National Democrats που δεν συνάντησε μεγάλη αντίσταση και άλλη μια το απόγευμα από το Folkfronten που δέχθηκε επιθέσεις με μπουκάλια,καπνογόνα και φωτοβολίδες.

Η 30η Νοεμβρίου (εκείνη τη μέρα ψόφησε ο βασιλιάς) ήταν η χαρά των Σουηδών νεοναζί άλλα τα τελευταία χρονιά έχουν επικεντρωθεί στην ετησία πορεία που γίνεται στο Σάλεμ το πρώτο Σαββάτο του Δεκέμβρη για το θάνατο του εθνικιστή νεαρού Daniel Wretström που σκοτώθηκε το 2000 σε σύγκρουση συμμοριών. Οι νεοναζί ισχυρίζονται ότι δολοφονήθηκε από μια πολυφυλετική συμμορία που έτρεφε δήθεν μίσος για τους Σουηδους. Την συγκεκριμένη μέρα γίνεται μια από τις μεγαλύτερες νεοναζιστικές πορείες στην Ευρώπη (έχουν φτάσει και τα 2000 άτομα) άλλα και εκεί τα βρίσκουν σκούρα αφού κάθε χρόνο χιλιάδες είναι αντιφασίστες/ριες που συγκεντρώνονται στο ίδιο μέρος.


sydsvenskan.se/lund/article394241/Motdemonstranter-samlade-utanfor-Domkyrkan.html
(φωτογραφίες)
http://www.youtube.com/watch?v=TWWg9YZT7zA

Σχεδιάκι του Latuff για εναλλακτικό έντυπο της Σουηδίας με αφορμή την φετινή διαδήλωση στο Σάλεμ.