15 Ιουν 2009

Η ισπανική Φάλαγγα χρηματοδοτεί την φασιστική τρομοκρατία στη Βολιβία

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ισπανικής Φάλαγγας που υπογράφεται από το Γενικό Γραμματέα της Φελίπε Πέρεζ, η ισπανική φασιστική οργάνωση φέρεται να στηρίζει όχι μόνο πολιτικά αλλά και οικονομικά συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους των ανατολικών περιοχών της Βολιβίας με στόχο την ενίσχυση των ένοπλων αποσχιστικών ομάδων της χώρας. Το έγγραφο ήλθε στην κατοχή του δικτυακού τόπου αντιπληροφόρησης Kaos en la red μέσο του βολιβιανού δημοσιογράφου Γουίλσον Γκαρσία.Στο έγγραφο με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2007,ο ανώτατος ηγέτης της ισπανικής Φάλαγγας απευθύνεται στους συντρόφους του και τους ζητά να στηρίξουν οικονομικά την βολιβιανή ακροδεξιά αντιπολίτευση. Ο Πέρεζ υπογραμμίζει ότι τα χρήματα θα βοηθήσουν να εξισορροπηθεί η «παρουσία των 12 χιλιάδων βενεζουελάνων και κουβανών μισθοφόρων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Βολιβία για να φέρουν σε πέρας τα σχέδια των κομμουνιστών ηγετών». Στην πραγματικότητα, οι παρόντες στρατιωτικοί σύμβουλοι στη χώρα είναι ελάχιστοι, ενώ Βενεζουέλα και Κούβα εδώ και χρόνια συνεργάζονται με τη Βολιβία με χιλιάδες δασκάλους και γιατρούς σε προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το έγγραφο συνοδεύεται από την ανακοίνωση του ηγέτη της σοσιαλιστικής βολιβιανής Φάλαγγας(Falange Socialista Boliviana (FSB), Οράτιο Πόπε Ιντς που σημειώνει ότι «είναι αναπόφευκτος ο εμφύλιος για να βγει η χώρα από την σημερινή κατάσταση που την χαρακτηρίζει η καταπίεση του κομουνιστικού καθεστώτος του Εβο Μοράλες». Στο ίδιο έγγραφο ο Πόπε αναφέρει ότι η βολιβιανή Φάλαγγα «είναι η δύναμη που φοβάται πιο πολύ από κάθε άλλη η κυβέρνηση λόγω της μυστικότητας των κινήσεων της και της πίστης της».

Η FSB ιδρύθηκε το 1937, και η περίοδος μέγιστης δραστηριότητας της ήταν στη δεκαετία του ’50 όταν είχε οργανώσει ένοπλες ομάδες εκπαιδευμένες από γερμανούς ναζί που είχαν διαφύγει στη Βολιβία μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Το 1971 συμμετείχε δραστήρια στο στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Ούγο Μπάντζερ που ξεκίνησε από την Σάντα Κρουζ και έριξε την αριστερή κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Χοσέ Τόρες επιβάλλοντας μία στυγνή δικτατορία. Το 1958 ίδρυσε την Ένωση Νεολαίας της Σάντα Κρουζ(Unión Juvenil Cruceñista (UJC) για την αντιμετώπιση του «κομουνιστικού κινδύνου», δεξί χέρι της Επιτροπής Πολιτών υπεράσπισης της Σάντα Κρουζ (Comité Cívico pro Santa Cruz) και υπεύθυνη για καθημερινές επιθέσεις και πράξεις ρατσιστικής βίας τα τελευταία χρόνια.

Η εξάρθρωση στις 16 του περασμένου Απρίλη μιας ομάδας μισθοφόρων που σχεδίαζαν να προχωρήσουν σε σειρά δολοφονικών επιθέσεων κατά μελών της κυβέρνησης του Εβο Μοράλες- και του ίδιου του προέδρου-οδήγησε στη διάλυση ενός δικτύου στήριξης του αποσχιστικού κινήματος της Σάντα Κρουζ και πολλοί από αυτούς διέφυγαν στο εξωτερικό.

indy.gr/newswire/i-ispanik-falagga-3c7rimatodotei-tin-fasistik-tromokratia-sti-bolibia-1

www.kaosenlared.net/noticia/falange-espanola-financia-grupos-violentos-secesionistas-oriente-boliv